Valkean jouluvalot sytytetään tänäkin vuonna – valaistus päällä aiempaa lyhyemmän aikaa

Valkean jouluvalot sytytetään perjantaina 11.11. samaan aikaan kun muukin Oulun keskustan katutilan jouluvalaistus. Tällä hetkellä puheenaiheena olevat energia-asiat antoivat kuitenkin syytä arvioida jouluvalojen energiankulutusta aiempaa tarkemmalla tasolla. 

Valkean jouluvalojen energiankulutus selvitettiinkin tarkoin ennen päätöksentekoa. Kokonaisuutena Valkean jouluvalojen energiankulutus on verrattavissa yhden sähkökiukaan kulutukseen.

– Jouluvalot vaikuttavat kokonaisenergiankulutukseen niin vähän, ettei sillä ole energiansäästön kannalta merkittävää vaikutusta, kertoo kauppakeskusjohtaja Heli Sironen.

– Energiasäästötoimenpiteissä olemme Valkeassa keskittyneet niihin tekoihin, millä on kokonaisuuden kannalta suurin vaikuttavuus kulutuksessa. Hiljattain olemmekin testanneet useita vaikuttavia tekoja, mitkä vaikuttavat eniten kokonaiskulutukseen. Yhtenä vaikuttavana tekona on lämpötilan laskeminen kiinteistössä 1 asteella.

Jouluvalojen päälläoloaikaa on kuitenkin lyhennetty aiemmista vuosista. Tänä vuonna jouluvalot on päätetty laittaa kiinni klo 2:00–6:00 väliseksi ajaksi, kun ennen ne ovat olleet päällä läpi vuorokauden. Lisäksi ne sammutetaan kokonaan heti loppiaisen jälkeen, kun ennen ne on riisuttu pois vasta tammikuun loppupuolella.

– Mielestäni jouluvalaistus on verrattain energiatehokas tapa piristää vuoden pimeintä ja synkintä vuodenaikaa, Sironen kommentoi.

Jaa artikkeli: