Marraskuinen Valkea

Kauppakeskus Valkean rakennustöiden keskipiste on siirtynyt kauppakeskuskortteleiden väliin kesäkadulle, jossa työkonetta ja rakennusmiestä kulkee kuhinalla. Kirjoitushetkellä kadulla tehdään muun muassa maankaivuuta ja porapaalutusta, lattian alustäyttömateriaalien, rakennustarvikkeiden ja purkujätteen kuljetusta, laatoituksen alustäyttötöitä, kadun rungon laudoitusta, raudoitusta ja betonointia.
Kesäkatua ja sen rakennustyömaata tutkiessa huomaa, kuinka havainnekuvista tutut rakenteet alkavat hahmottua. Kesäkadun päällä kulkevat kävelysillat ja parveketasanteet löytyvät jo paikoiltaan ja pilarit kohoavat korkeuksiin osoittaen minne kadun kate rakentuessaan tulee asettumaan. Näky on marrasauringon paisteessa kaikessa keskeneräisyydessänkin näyttävä.
Myös Valkean sisätiloissa on tapahtunut paljon. Uudisrakennuksen puolella väliseinät alkavat olla paikoillaan ja siellä täällä näkyy jo eri liikemerkkien tunnusvärejä, joilla heille varatuista liiketiloista muokataan brändinmukaisia. Sampotalon puolella iso remonttiurakka on hyvällä mallilla ja purkutöistä on siirrytty asennustöihin. Vanhasta ei paljon ole jäänyt jäljelle, kun lähes kaikki asiakashissejä myöten ajanmukaistetaan.

Liiketilojen edustat muodostuvat tyylikkäistä mustista palkeista ja lasiseinistä. Valmista pintaa on jo paljon ja sitä on suojattu huolella odottamaan sisustusta ja muuta viimeistelytyötä, jonka kimppuun päästään myöhemmin kevättalvella. Yksi Valkean arkkitehtuurin helmistä on valokuilu, josta on näkymä läpi kerrosten ja ylöspäin Valkean ylle kohoavaan asuinrakennukseen.


Toinen kiinnostava paikka Valkeassa on sen 40 metriä maan alle sijoittuva huoltoluola, jonka kautta kaikki kauppakeskuksen huoltoajo tullaan hoitamaan. Huoltoluolan avulla muun muassa tavarakuljetukset kulkevat kauppakeskukseen kätevästi maan alta häiritsemättä ympäröivien katujen elämää. 

Kerrosta katutasoa alempana, Sokos Herkussa, rakennustöissä ollaan kaikkein pisimmällä. Sisustuslaatat on ladottu lattioille ja seiniin, kylmäkaapit asennettu ja osa valaisimistakin kiinnitetty paikoilleen. Iso ja upea tila on viimeistä silausta vaille valmis ja odottaa jo parhaillaan rekrytoitavia työntekijöitä touhuamaan.

Kuvaushetkellä kauppakeskuksen julkisivua, maidonvalkeaa lasilaattaa, ollaan juuri asentamassa paikoilleen. Kaunis, kauppakeskuksen useammassa yksityiskohdassa toistuva ympyräkuviointi tekee lasijulkisivusta pehmeän ja elävän. Pimenevässä marraskuisessa iltapäivässäkin iso vaalea pinta tuntuu valaisevan maisemaa. Valmistuttuaan kauppakeskuksen lasijulkisivu tullaan taustavalaisemaan näyttävin led-valoin, jotka jo vuoden kuluttua kaamosaikaan tuovat kaivattua valoa lähikortteleihin.


Jaa artikkeli: