Katettu, lämmin kesäkatu kaupunkilaisten iloksi

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen valituksen Oulun rakennuslautakunnan rakennuslupapäätöksestä, joka koskee Valkean katetun kesäkadun lasiseinien rakentamista Isokadulle. Rakennusluvassa on myönnetty Kauppuri-korttelin ja Galleria-korttelin välisen Isokadun osuuden kattaminen ja muuttaminen lämpimäksi kävelykatutilaksi. Kesäkadun kattaminen on Oulussa ensimmäinen laatuaan ja hankkeena se on perusteellisesti tutkittu. Hallinto-oikeuden päätös  toivottavasti edesauttaa myös tulevien keskustainvestointien kattamisratkaisut ja keskustan elinvoimaisuuden edelleen kehittämisen.

Oulussa halutaan katujen kattamista; tulevan Valkean kesäkadun siemenet ovat lähtöisin 2000-luvun alussa valmistuneen Oulun kaupungin MALI2020 -suunnitelman pohjalta, jossa linjataan lämpimän katetun tilan hyödyllisyys viihtyisän ja vetvoimaisen keskusta-alueen kehittämisessä.

Isokadun läpikuljettavuus ympäri vuorokauden on selkeä asia. Valokatteisen katuosan päätyjä reunustavat lasirakenteiset seinät, joissa on nelimetriset automaattiovet. Ovet avaavat vapaan kulkuväylän kesäkadun läpi. Katettu katuosuus tarjoaa viihtyisän oleskelu- ja kohtaamispaikan, jossa voi paitsi tavata tuttavia myös järjestää ympärivuoden erilaisia tapahtumia, kuten musiikkiesityksiä, muotinäytöksiä ja muita yleisötilaisuuksia.

Kauppakeskuksen kävelykatuosuudesta muodostuu Oulun kaupungin suurin ja eniten lasipintaa sisältävä julkinen tila, josta kaupunkilaiset saavat kaipaamansa viihtyisän, ympärivuoden lämpimän olohuoneen.

Jaa artikkeli: