Valkean peruskivi muurattiin

Kauppakeskus Valkean peruskivi muurattiin lauantaina 17.5. Oulussa. Peruskiveä olivat muuraamassa SOK:n ja Osuuskauppa Arinan hallintoneuvoston puheenjohtaja Matti Pikkarainen, Arinan toimitusjohtaja Veli-Matti Puutio, Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie, Skanska Talonrakennus Oy:n aluejohtaja Sakari Jämsä, Kärppäkapteeni Lasse Kukkonen, Osuuskauppa Arinan edustajiston, hallintoneuvoston ja hallituksen jäsenet sekä muu juhlaväki.

– Tänään vietämme juhlapäivää peruskiven muurauksen merkeissä. Purkutyöt aloitettiin tällä tontilla tarkalleen vuosi takaperin, kertoi tilaisuuden avannut Osuuskauppa Arinan markkinointijohtaja Pasi Ruuskanen. Ruuskanen viittasi tervetulotoivotuksessaan hankkeen aiempiin vaiheisiin, joista tarkempaa tietoa löytyy kauppakeskuksen blogista.

Arinan hallintoneuvoston puheenjohtaja Matti Pikkarainen  aloitti tervehdyksensä palauttaen mieliin kauppakeskushankkeen ensivaiheet.

– Oulun kaupunki asetti jo pari vuosikymmentä sitten tavoitteet keskustan palvelujen kehittämisen ja asumisviihtyisyyden lisäämiseksi. Valkea on merkittävä lisä koko Pohjois-Suomen palveluille, ja se tukee myös Oulun kaupungin strategisia tavoitteita matkailun kehittämisessä. Nostokurjet kaupungin yllä ovat merkki elävästä ja kehittyvästä kaupungista, Pikkarainen summasi.

Vuoden 2016 alkupuolella valmistuvasta Kauppakeskus Valkeasta tulee Oulun seudun ykköskauppapaikka. Kauppakeskuksella on keskeinen sijainti Oulun sydämessä, riittävä ostovoima ja hyvät kehitysmahdollisuudet.

Kauppakeskus Valkea muodostaa keskustakortteleihin monipuolisen muodin ja palvelujen sisäkaupunkitilan, sisältäen mm. Sokos-tavaratalon, runsaasti merkkiliikkeitä, ravintoloita ja kahviloita sekä Sokos Herkku -ruokakaupan. Kyse on kokonaisuutena yli 100 milj. euron investoinneista Oulun ydinkeskustaan.

Oulun kaupungin pitkäaikaisena tavoitteena on keskustan elinvoimaisuuden, vetovoimaisuuden ja viihtyvyyden lisääminen.

– Jo aikanaan, kun viereiseen kortteliin rakennettiin hotellia, kaupunki oli tehnyt isoja linjauksia keskustan kehittämiseksi. Tulevaa ennakoiden hotelliin tehtiin valmiiksi hissikuilut maanalaista pysäköintiluolaa, nyt valmistuvassa olevaa Kivisydäntä varten. Tuolloin kaupunki ehdotti myös laajennusta keskustan kaavoitukseen naapurikorttelin alueelle. Alussa mukana oli myös muita toimijoita, jotka ovat yksi toisensa jälkeen vetäytyneet investoinneista, Osuuskauppa Arinan toimitusjohtaja Veli-Matti Puutio kertoi.

– Tämä hetki osoittaa pohjoissuomalaisen omistajuuden merkityksen; osuuskuntamuotoisena yrityksenä Arina pystyy toimimaan pienemmällä tuottoprosentilla tuottaen hyötyjä omistajilleen. Tämä kokonaisuus on sekä kaupungin tavoitteen että kuluttajaosuuskunnan tehtävän mukainen, Puutio jatkoi hankkeen merkityksestä.

Kauppakeskusosan päälle rakennetaan yli 60 asuntoa ja seitsemän kerrosta kattava asuinkerrostalo. Ylimmät asunnot sijaitsevat katutasosta 12. kerroksessa, ”Oulun katolla”. Oulun keskustan korkeimmasta asuinrakennuksesta tulee näkymät yli kaupungin.

Kauppakeskus Valkea peruskiven muuraus 17.5.2014

Skanskan urakoima kauppakeskus on tällä hetkellä yksi Pohjois-Suomen suurimmista käynnissä olevista rakennusurakoista. Alueella tulee työskentelemään parhaimmillaan puolisentoistasataa rakennusalan ammattilaista.

– Valkea on Arinan ja Skanskan pitkäaikaisen yhteistyön huipentuma. Hanke on mielenkiintoisen haasteellinen niin ydinkeskustan sijaintinsa, kuin kauppakeskuksen päälle tulevan asuinkerrostalorakenteiden vuoksi. Olemme Skanskassa ylpeitä siitä, että saamme olla rakentamassa näin hienoa kauppakeskusta, totesi Skanska Talonrakennus Oy:n aluejohtaja Sakari Jämsä.

Valkean kehityspolku 2000-luvun taitteen jälkeen istuu hyvin Oulun kaupunkistrategiaan.

– Oulu on lähes 200.000 asukkaan kehittyvä kaupunki ja myös nuorten kaupunki. Oululla on rooli pohjoisen Skandinavian pääkaupunkina. On ilo nähdä kuinka pohjoissuomalaista tulevaisuutta rakennetaan Oulussa sinivalkoisin lasein. Valkea on mielenkiintoinen kokonaisuus ja yhdistelmä niin uudisrakentamista, peruskorjausta ja laajennusrakentamista, iso kokonaisuus monelta kantilta. Kauppa on ihmisiä varten ja Oulun keskusta samoin: toteutukoon nämä Valkean valmistuessa, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie kertoi kaupungin tervehdyksen.

Kärppäkapteeni Lasse Kukkosen sanoin menestys vaatii rohkeutta, sitkeyttä ja uskoa tulevaan.

– Hankkeen koko konkretisoitui nyt kävellessäni tänne työmaan pohjalle. Mahtavaa, että osuuskauppa investoi näin tulevaisuuteen ja uusiin palveluihin. Valkea on odotettu juttu, Kukkonen summasi, ja haastoi samalla Arinan jääkiekkojoukkueen otteluun Kärppiä vastaan ja samalla testaamaan areenan turvakaukaloita, joiden hankintaa Arina on ollut tukemassa.

Peruskiveen muurattavaan kuparilieriöön laitettiin peruskirjan lisäksi rakennuspiirrustukset, kolikoita, juhlatapahtuman ohjelma, päivän Kaleva-sanomalehti, sekä Arinan Tarina-lehti.  Kiinnihitsauksen jälkeen lieriö asetettiin peruskiven pohjalle, jonka jälkeen juhlavieraat pääsivät muuraustoimiin.
Peruskiven muurauksen jälkeen juhlavieraat siirtyivät ruokailemaan Puistokahvila Makiaan Otto Karhin puistoon.

Katso kuvia tilaisuudesta Kalevan sivuilta

Lisätiedot:
Osuuskauppa Arina
markkinointijohtaja Pasi Ruuskanen
p. 050 430 1747
pasi.ruuskanen@sok.fi

Jaa artikkeli: