Valkea piirtyy UKI:n kynästä


Kauppakeskus Valkean suunnittelusta vastaa oululainen UKI Arkkitehdit Oy, joka on ollut mukana hankkeessa jo vuodesta 2006 lähtien. Kahden korttelin kattavien liike- ja asuintilojen toteutuksen pääsuunnittelijana toimii Kimmo Mansisto. Valkea-hankkeen näyttävin ja haastavin erityspiirre on kesäkatu, josta suunnitellaan suomalaisittain ainutlaatuista kaupunkilaisten olohuonetta ja ympärivuotista tapaamispaikkaa.

 UKI Arkkitehdit on 40 henkeä työllistävä pohjoissuomalainen perheyritys. Yritys on perustettu jo vuonna 1958, ja se on tunnettu erityisesti sairaaloiden, kaupan- ja toimitilojen sekä teollisuustilojen suunnittelijana. Uki hyödyntää suunnittelussa ainutlaatuista, yrityksen itsensä kehittämää kolmiulotteista virtuaalitilaa hyödyntävää VALO -suunnittelumenetelmää. Arinalle UKI on tuttu kumppani muun muassa Tornion Prisman rakennusprojektista. Muita esimerkkejä UKI:n töistä ovat muun muassa Nokian Peltolan tutkimuskeskuksen, Olkiluoto 4:n voimala, sekä Botnian sellutehdas Uruguayssa. UKI:n toimintaperiaattena on asiakkaan toiveiden, tarpeiden ja ajatusten kiteyttäminen hyvän suunnittelun kautta korkeatasoiseksi arkkitehtuuriksi, joka tehdään lakeja, asetuksia, määräyksiä ja ympäristöä kunnioittaen.

Arkkitehtitoimisto mukaan 2006

 Kimmo Mansisto toimii Valkea-hankkeen pääsuunnittelijana.

-Olen työskennellyt Oulussa arkkitehtina vuodesta 1985. Tehtävänäni Valkea-hankkeen pääsuunnittelijana on  vastata suunnitelmien laadusta ja kokonaisuuden yhteensopivuudesta.

Tehtävässään Mansisto  huolehtii myös eri alojen suunnittelijoiden yhteistyön toimimisesta ja aikataulujen yhteensovittamisesta sekä siitä, että tarvittavat suunnitelmat tehdään ja toteutetaan sovitusti.

-UKI on ollut mukana Valkean suunnittelussa jo vuodesta 2006, jolloin kortteliin tehtiin luonnoksia kaavamuutosta varten. Varsinaista kauppakeskusta alettiin suunnitella 2008, kun viereinen kortteli tuli mukaan asemakaavamuutokseen ja katetun kesäkadun toteutusta kävelykadulle lähdettiin jatkojalostamaan, Mansisto kertoo.

Vihdoinkin tänä vuonna suunnittelun tulos alkaa näkyä oululaisessa kaupunkikuvassa. Lopputuloksena on nykyaikainen ja toimiva kauppakeskuksen keskellä Oulua, jonne on helppo tulla, kun paikoitushaasteet Kivisydämen myötä pian ratkeavat. Kesäkatu on valmistuessaan Suomessa ainutlaatuinen suojattu katutila, jonne tullaan viihtymään kauempaankin.

 Valkealla merkitystä koko keskustan kehittymiselle

Valkea on keskeinen hanke keskusta-alueen kehittämisessä. Hankkeen myötä yhdinkeskustan alue korostuu, laajenee ja se vuorostaan mahdollistaa palveluiden kehittämisen useamman korttelin alueella.

– Visiona on ollut luoda kaupunkilaisille toimivan ja korkeatasoisen arkkitehtuurin lisäksi viihtyisä ja turvallinen paikka hoitaa askareita, viettää vapaa-aika ja tehdä ostoksia miellyttävässä miljöössä, Mansisto kiteyttää.

Kesäkatu on olennaisen tärkeä osa Valkean kokonaisuutta. Se toimii kylmänäkin vuodenaikana lämpimänä ja viihtyisänä kaupunkilaisten olohuoneena ja kohtaamispaikkana. Tilassa voi järjestää konsertteja, näyttelyitä ja tapaamisia ympäri vuoden.

Visio valmiista Valkeasta

Valkean ulkokuoren havainnekuvat ja julkisivusuunnitelmat ovat saaneet  kommentteja niin puolesta kuin vastaan.
-Julkisivut tulevat olemaan valmistuttuaan uusimmalla tekniikalla ja valolla toteutettuja, sekä myös mielenkiintoisia ja edustavia esimerkkejä modernista arkkitehtuurista.  Julkisivu tulee omalla tavallaan kertomaan Valkean sisällä tapahtuvasta toiminnasta ja valo on erityisesti merkittävässä osassa. Kauppakeskus tulee edustamaan tulevaisuuden Oulun arkkitehtuuria, Mansisto visioi.

Jaa artikkeli: