Kaupunkilaisten olohuone ja ympäri vuorokauden läpikuljettava tila

Oulun kävelykeskusta on laajentumassa vuonna 2001 laaditun MALI2020-suunnitelman mukaisesti Rotuaarilta Isokadulle ja Pakkahuoneenkadulle.

Kauppakeskus Valkean rakennuttaminen kahden keskustakorttelin ja välissä kulkevan Isokadun kesäkatuosuuden muodostamaksi kokonaisuudeksi on ainutlaatuista sekä Oulussa että laajemminkin Suomessa.

Kauppakeskus Valkean 30 metrin pituisesta ja 900 m2 laajuisesta kävelykatuosuudesta on tarkoitus toteuttaa sekä Oulun kaupungin MALI2020-suunnitelmassa että kaupunkilaisten lukuisissa palautteissa toivoma olohuone ja ympäri vuorokauden läpikuljettava tila.

Kauppakeskuksen yhdistävä kävelykatuosuus on, kuten kadut yleensäkin, julkista tilaa. Poikkeuksellisen tilasta tekee yksityiskohdat. Katuosuudesta tulee katettu ja ympärivuotisesti lämmin julkinen tila, mikä on ainutlaatuista Oulun leveysasteilla ja pohjoisissa olosuhteissa. Kävelykatuosuus on tarkoitettu paitsi Isokadun jalankulkuliikenteelle myös monipuolisessa kauppakeskuksessa asioivien asiakkaiden viihtymiseen.

Viihtyisä kohtaamispaikka 

 Katettu katuosuus tarjoaa kuluttajille viihtyisän oleskelu- ja kohtaamispaikan eli kaupunkilaisten olohuoneen, jossa voi paitsi tavata tuttavia myös järjestää ympärivuoden erilaisia tapahtumia, esim. musiikkiesityksiä, muotinäytöksiä, puhetilaisuuksia jne.

Oulun Kivisydän-pysäköintilaitoksesta tulee suora yhteys viihtyisään julkiseen tilaan. Kävelykatuosuus on myös ympäri vuorokauden läpikuljettava tila, jossa ei tarvitse väistellä huoltoautoja tai muita ajoneuvoja. Kävelykatuosuuden kattaminen lisää viihtyisyyttä ja mahdollistaa tilan tehokkaan ympärivuotisen käytön. Suunniteltu valokateratkaisu parantaa kesäkadun energiatehokkuutta, vähentäen julkisen tilan lämpöenergiankulutusta ja jäähdytyksen tarvetta.

Kadun ylle rakennettava valokate (valoaukot ja katteen sivulasiseinät) muodostaa yhdessä kauppakeskuksen katuosuuden lasiseinien kanssa viihtyisän valoisan kokonaisuuden. Kauppakeskuksen kävelykatuosuudesta muodostuu Oulun kaupungin suurin ja eniten lasipintaa sisältävä julkinen tila.

Kauppakeskus Valkean rakennuttamisen edistyessä kaupunkilaiset saavat kaipaamansa viihtyisän, valoisan ja ympärivuotisesti lämpimän olohuoneen.

Jaa artikkeli: