Ajankohtaista

Valkean kasvot: Osa 8

Seu­raa­vaksi Val­kean kas­voista on esit­te­lyssä Nuor­ten revii­reillä Oulussa ‑hank­keen pro­jek­ti­koor­di­naat­tori Elina Elme, joka on ollut tuo­massa esi­mer­kiksi Noja-toi­min­taa Val­ke­aan.

Viime elo­kuussa pyö­rähti käyn­tiin Nuor­ten revii­reillä Oulussa ‑hanke, jossa pyri­tään vah­vis­ta­maan jul­ki­sissa ja puo­li­jul­ki­sissa tiloissa aikaansa viet­tä­vien nuor­ten hyvin­voin­tia, tur­val­li­suutta ja yhden­ver­tai­suutta. Työtä teh­dään muun muassa Kaup­pa­kes­kus Val­keassa, joka on monille nuo­rille tär­keä ajan­viet­to­paikka.

Hank­keen pro­jek­ti­koor­di­naat­to­rina toi­mii Elina Elme, joka on työs­ken­nel­lyt nuo­ri­so­työn ken­tällä jo noin kuu­den vuo­den ajan. Elmelle on tär­keää olla luo­massa nuo­rille posi­tii­vi­sia yhteis­kun­ta­ko­ke­muk­sia, jossa he tule­vat aidosti näh­dyksi, kuul­luksi ja ymmär­re­tyksi.

– Nuo­ret ovat yhtä aikaa her­kässä ja voi­mal­li­sessa ikä­vai­heessa ja tule­vat hel­posti näh­dyksi liian yksiu­lot­tei­sesti, hän sanoo.

Hänen mukaansa kaup­pa­kes­kus on monelle nuo­relle paikka, jossa kiin­ni­ty­tään yhtei­söi­hin, ympä­röi­vään asui­na­lu­ee­seen ja yhteis­kun­taan ja saa­daan näin osal­li­suu­den koke­muk­sia.

– Eri­tyi­sesti haa­voit­tu­vassa ase­massa ole­ville nuo­rille kaup­pa­kes­kus saat­taa olla yksi ainoita mah­dol­li­sia tur­val­li­sia tiloja hei­dän arjes­saan. 

Elmen mukaan Oulussa on tehty pal­jon erit­täin ansio­kasta jal­kau­tu­vaa nuo­ri­so­työtä eri toi­mi­joi­den taholta jo pit­kään. Myös Nuor­ten revii­reillä Oulussa ‑hanke on osoit­ta­nut tar­peel­li­suu­tensa kau­pun­gissa.

– Tur­val­lis­ten aikuis­ten lisää­mi­nen, nuor­ten osal­li­suu­den, hyvin­voin­nin ja yhden­ver­tai­suu­den vah­vis­ta­mi­nen sekä poik­ki­sek­to­ri­sen yhteis­työn vah­vis­ta­mi­nen ovat kaikki tar­peel­li­sia ja ajan­koh­tai­sia asioita paik­ka­kun­nasta ja ajasta riip­pu­matta.

Elme on ollut mukana teke­mässä tilan­ne­kar­toi­tusta, miten eri kaup­pa­kes­kus­toi­mi­jat ja nuo­ret koke­vat esi­mer­kiksi Val­kean tur­val­li­suu­den ja mitä he toi­voi­si­vat kaup­pa­kes­kuk­sessa kehi­tet­tä­vän.

– Nuo­ret koke­vat, että mitä enem­män hei­dän aja­tuk­si­aan halu­taan kuulla ja mitä enem­män hei­dän kuu­lu­mi­sis­taan ollaan aikuis­ten taholta kiin­nos­tu­neita, sitä tur­val­li­sem­maksi he koke­vat ajan­vie­ton Val­keassa.

Nuo­ret toi­vo­vat, että hei­hin suh­tau­dut­tai­siin yksi­löinä eikä yhtenä jouk­kona.

– Hei­dän toi­vee­naan on asial­li­nen, oikeu­den­mu­kai­nen ja tasa-arvoi­nen koh­telu sekä kes­kus­te­leva ote tilan­teissa, jotka vaa­ti­vat esi­mer­kiksi jär­jes­tyk­sen­val­vo­jan puut­tu­mista.

Elme on ollut myös orga­ni­soi­massa Nojien eli nuor­ten omien jär­jes­tyk­sen­val­vo­jien kou­lut­ta­mista Val­ke­aan. Taval­lis­ten jär­jes­tyk­sen­val­vo­jan teh­tä­vien ohella Nojat toi­mi­vat nuo­rille tut­tuina ja tur­val­li­sina aikui­sina, joi­den puo­leen nuo­ret voi­vat kään­tyä asiassa kuin asiassa.

Elmen mukaan Noja-toi­minta on otettu vas­taan erit­täin posi­tii­vi­sesti niin Val­kean hen­ki­lö­kun­nan, nuor­ten kuin jär­jes­tyk­sen­val­vo­jien­kin taholta.

– Noja-kou­lu­tus on lisän­nyt sii­hen osal­lis­tu­nei­den jär­jes­tyk­sen­val­vo­jien osaa­mista ja tie­to­tai­toa sekä tuo­nut lisä­ar­voa ja uusia lähes­ty­mis­ta­poja omaan työ­hön.

Nuo­ret ovat itse uskal­tau­tu­neet koh­taa­mi­siin Nojien kanssa ennak­ko­luu­lot­to­masti.

– Nojien läs­nä­olo on lisän­nyt koet­tua tur­val­li­suu­den tun­netta ja tuo­nut lisä­ar­voa myös muille toi­mi­joille.

Han­ke­työs­sään Elme on ollut mukana kokoa­massa myös yhteis­työ­ver­kos­toa, johon kuu­luu iso joukko toi­mi­joita, jotka ovat jol­lain tapaa teke­mi­sissä samo­jen nuor­ten kanssa.

– Siellä on mukana jäse­niä jul­ki­sen ja kol­man­nen sek­to­rin nuo­ri­so­työstä, kou­luista, jär­jes­töistä, seu­ra­kun­nasta, kaup­pa­kes­kuk­sista sekä polii­sista.  

Ver­kos­ton tavoit­teena on muun muassa jakaa tie­toa alu­een nuo­rista ja heitä kos­ke­vista ilmiöistä sekä siitä, mitkä toi­mi­jat ovat mil­loin mis­sä­kin jal­kau­tu­massa ja mil­lai­silla vah­vuuk­silla.

– Tämän avulla var­mis­te­taan, että nuo­rilla on riit­tä­västi tur­val­li­sia aikui­sia läsnä Oulun kes­kus­tassa.


Val­kean kas­vot ‑jut­tusar­jassa ker­ro­taan tari­noita Val­kean kas­vo­jen takaa. Jut­tusar­jassa tutus­tu­taan niin kaup­pa­kes­kuk­sen asiak­kai­siin kuin hen­ki­lö­kun­taan­kin. 

Ajankohtaista