Valkean kasvot: Osa 8
Seuraavaksi Valkean kasvoista on esittelyssä Nuorten reviireillä Oulussa ‑hankkeen projektikoordinaattori Elina Elme, joka on ollut tuomassa esimerkiksi Noja-toimintaa Valkeaan.
Viime elokuussa pyörähti käyntiin Nuorten reviireillä Oulussa ‑hanke, jossa pyritään vahvistamaan julkisissa ja puolijulkisissa tiloissa aikaansa viettävien nuorten hyvinvointia, turvallisuutta ja yhdenvertaisuutta. Työtä tehdään muun muassa Kauppakeskus Valkeassa, joka on monille nuorille tärkeä ajanviettopaikka.
Hankkeen projektikoordinaattorina toimii Elina Elme, joka on työskennellyt nuorisotyön kentällä jo noin kuuden vuoden ajan. Elmelle on tärkeää olla luomassa nuorille positiivisia yhteiskuntakokemuksia, jossa he tulevat aidosti nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi.
– Nuoret ovat yhtä aikaa herkässä ja voimallisessa ikävaiheessa ja tulevat helposti nähdyksi liian yksiulotteisesti, hän sanoo.
Hänen mukaansa kauppakeskus on monelle nuorelle paikka, jossa kiinnitytään yhteisöihin, ympäröivään asuinalueeseen ja yhteiskuntaan ja saadaan näin osallisuuden kokemuksia.
– Erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville nuorille kauppakeskus saattaa olla yksi ainoita mahdollisia turvallisia tiloja heidän arjessaan.
Elmen mukaan Oulussa on tehty paljon erittäin ansiokasta jalkautuvaa nuorisotyötä eri toimijoiden taholta jo pitkään. Myös Nuorten reviireillä Oulussa ‑hanke on osoittanut tarpeellisuutensa kaupungissa.
– Turvallisten aikuisten lisääminen, nuorten osallisuuden, hyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden vahvistaminen sekä poikkisektorisen yhteistyön vahvistaminen ovat kaikki tarpeellisia ja ajankohtaisia asioita paikkakunnasta ja ajasta riippumatta.
Elme on ollut mukana tekemässä tilannekartoitusta, miten eri kauppakeskustoimijat ja nuoret kokevat esimerkiksi Valkean turvallisuuden ja mitä he toivoisivat kauppakeskuksessa kehitettävän.
– Nuoret kokevat, että mitä enemmän heidän ajatuksiaan halutaan kuulla ja mitä enemmän heidän kuulumisistaan ollaan aikuisten taholta kiinnostuneita, sitä turvallisemmaksi he kokevat ajanvieton Valkeassa.
Nuoret toivovat, että heihin suhtauduttaisiin yksilöinä eikä yhtenä joukkona.
– Heidän toiveenaan on asiallinen, oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen kohtelu sekä keskusteleva ote tilanteissa, jotka vaativat esimerkiksi järjestyksenvalvojan puuttumista.
Elme on ollut myös organisoimassa Nojien eli nuorten omien järjestyksenvalvojien kouluttamista Valkeaan. Tavallisten järjestyksenvalvojan tehtävien ohella Nojat toimivat nuorille tuttuina ja turvallisina aikuisina, joiden puoleen nuoret voivat kääntyä asiassa kuin asiassa.
Elmen mukaan Noja-toiminta on otettu vastaan erittäin positiivisesti niin Valkean henkilökunnan, nuorten kuin järjestyksenvalvojienkin taholta.
– Noja-koulutus on lisännyt siihen osallistuneiden järjestyksenvalvojien osaamista ja tietotaitoa sekä tuonut lisäarvoa ja uusia lähestymistapoja omaan työhön.
Nuoret ovat itse uskaltautuneet kohtaamisiin Nojien kanssa ennakkoluulottomasti.
– Nojien läsnäolo on lisännyt koettua turvallisuuden tunnetta ja tuonut lisäarvoa myös muille toimijoille.
Hanketyössään Elme on ollut mukana kokoamassa myös yhteistyöverkostoa, johon kuuluu iso joukko toimijoita, jotka ovat jollain tapaa tekemisissä samojen nuorten kanssa.
– Siellä on mukana jäseniä julkisen ja kolmannen sektorin nuorisotyöstä, kouluista, järjestöistä, seurakunnasta, kauppakeskuksista sekä poliisista.
Verkoston tavoitteena on muun muassa jakaa tietoa alueen nuorista ja heitä koskevista ilmiöistä sekä siitä, mitkä toimijat ovat milloin missäkin jalkautumassa ja millaisilla vahvuuksilla.
– Tämän avulla varmistetaan, että nuorilla on riittävästi turvallisia aikuisia läsnä Oulun keskustassa.
Valkean kasvot ‑juttusarjassa kerrotaan tarinoita Valkean kasvojen takaa. Juttusarjassa tutustutaan niin kauppakeskuksen asiakkaisiin kuin henkilökuntaankin.