Synttärit

Viisivuotias Valkea

Avajaisistamme tulee näinä päivinä kuluneeksi viisi vuotta. Viiden vuoden ajan olemme toimineet oululaisten yhteisenä lämpimänä olohuoneena, jälleennäkemispaikkana sekä shoppailijan paratiisina. Synttäreitä juhlimme tänä vuonna ilman ohjelmanumeroita, mutta luvassa on kuitenkin tarjouksia täynnä oleva Valkean liikkeiden yhteinen kuponkivihko sekä mahtava 5-vuotisarvonta!

Huom. Aukioloaikamme vaihtelevat liike- ja ravintolakohtaisesti.
Tarkista aukioloajat täältä. 

Hae oma kuponkivihkosi Valkeasta

Valkean synttäreiden kunniaksi luvassa on jälleen toinen toistaan mahtavempia tarjouksia, jotka löydät Valkean Synttärikuponkivihkosta. Vihkoja on rajoitettu 12 000 kpl erä ja niitä jaetaan Valkean liikkeissä lauantaista 3.4. alkaen. Yksi vihko / etukuponki / henkilö.

 

Osallistu synttäriarvontaan!

Kuponkivihkosta löydät arvontakupongin, jolla voit osallistua 100 € arvoisen lahjakortin (5 kpl) arvontaan! Lahjakortti käy haluamaasi Valkean liikkeeseen.

Osallistua voit täyttämällä kuponkivihkosta löytyvän arvontalipukkeen ja palauttamalla sen Kesäkadun lavan vierestä löytyvään arvontalaatikkoon 9.-11.4. välisenä aikana, kauppakeskuksen ollessa auki.

Kun vierailet meillä, muistathan:

  • Suosittelemme kasvomaskin käyttöä kauppakeskuksen tiloissa. Kasvomaskeja ostettavissa 1. kerroksen hissiaulasta.
  • Huolehtia käsihygieniasta
  • Suojata suusi nenäliinalla tai hihalla aina, kun yskit tai aivastat
  • Pitää riittävän etäisyyden toisiin asiakkaisiin ja henkilökuntaan
  • Ei kauppaan edes pikkunuhassa. Älä tuo pöpöjä muiden riesaksi, vaan sairasta kotona. Käytä verkkokauppaa tai pyydä ystävää apuun.
  • Jaamme kasvomaskeja koko kampanjan ajan Valkean pääsisäänkäyntien luona.
Valkean työmaalta historiakuva. Kuva: Johanna Kylli

Historian havinaa

Alla on kuvattuna Valkean historian tärkeimpiä etappeja. Tiesitkö, että kauppakeskushanke sai alkunsa jo vuonna 2001? Tai että kauppakeskuksen peruskivestä löytyy rakennuspiirustukset?

Alkusysäys jo vuonna 2001

Vuonna 2001 laadittiin Oulun keskustan maankäytön ja liikenteen tavoitesuunnitelma (MALI2020), jolla haluttiin luoda edellytykset Oulun keskustan vetovoimaisuudelle ja kilpailukyvylle. Yhteiseksi keskustan kehittämisen tavoitteeksi asetettiin ”Walcyng Oulu” (walking and cycling Oulu). Yhtenä kiinteistönomistaja Osuuskauppa Arina oli luonnollisesti mukana keskustan kehittämisessä ja aloitti 100-vuotishistoriansa suurimman investointihankkeen eli Kauppakeskus Valkean valmistelun.

Purkutyöt käynnistyvät

Yli kahdeksan vuotta sitten, 16.5.2013, alkoivat purkutyöt As Oy Piharaidan (Pajarinkulman), As Oy Rautakaupankulman ja entisen SRK ry:n toimitalon osalta. Kortteli koki aikamoisen muodonmuutoksen! Myöhemmin saman vuoden syksynä kauppakeskus sai nimen Valkea. Muita vaihtoehtoja olivat muun muassa Frami, Kuura ja Helmi.

Peruskiven muuraus 17.5.2014

Valkean peruskivi muurattiin juhlavieraiden kesken lauantaina 17.5.2014 Oulussa. Päivä oli erityinen, sillä lähes samoihin aikoihin edeltävänä vuotena aloitettiin tontin purkutyöt. Peruskiveen muurattavaan kuparilieriöön laitettiin peruskirjan lisäksi rakennuspiirrustukset, kolikoita, juhlatapahtuman ohjelma, päivän Kaleva-sanomalehti, sekä Arinan Tarina-lehti.  Lieriö asetettiin peruskiven pohjalle, jonka jälkeen juhlavieraat pääsivät muuraustoimiin. Katso video peruskivenmuuraustilaisuudesta.

Suunitelmiin muutoksia

Kesällä 2015 Oulun kaupunginhallitus hyväksyi kesäkadun rakentamisen myös Citycon Oyj:n omistamien keskustatonttien kohdalle. Osuuskauppa Arina osti Cityconin tavaratalot- ja tontit 13 miljoonan euron kauppahinnalla. Kauppakeskuksen myyntipinta-alaa saatiin kasvatettua n. 30 % ja työntekijämäärä nousi 400 työntekijästä yli 500 työntekijään. Laajennuksen myötä saatiin parannettua tilojen energiataloutta ja lisättyä kesäkadun ympärivuotista käytettävyyttä. Harjannostajaisia vietettiin 16.6.2015, katso tunnelmia videolta!

Valkea alkaa hahmottua

Marraskuussa 2015 Valkean muodot alkavat hahmottua. Kesäkadun päällä kulkevat kävelysillat ja parveketasanteet löytyvät jo paikoiltaan ja pilarit kohoavat korkeuksiin osoittaen minne kadun kate rakentuessaan tulee asettumaan.

Avajaisia vietettiin aurinkoisissa merkeissä

Avajaisia päästiin viettämään suunniteltuna ajankohtana 14.4.2016.

– Vielä muutamaa päivää ennen avajaisia tuntui, että kaikki on vielä aivan kesken, mutta ihmeellistä kyllä, kaikki saatiin valmiiksi avajaisiin, kauppakeskusjohtaja Anu Junnikkala-Alho muistelee.

Avajaisjuhlat olivat nelipäiväiset. Esiintymässä oli muun muassa Mitra ja Nikke Ankara. Vieraana olivat myös tubettajat ZoneVD ja Annika.

Viisivuotias Valkea

Valkea on toiminut oululaisten olohuoneena nyt viiden vuoden ajan, 14.4.2021 yhteensä 1827 päivän ajan. Viiden vuoden aikana Valkeassa on vieraillut yhteensä noin 26 miljonaa ihmistä.  Kesäkadulla on ollut satoja tapahtumia ja ainakin todistetusti siellä on tapahtunut myös yksi kosinta. On syöty kilpaa Arnoldsin donitseja ja saatu kunniavieraaksi myös presidenttimme Niinistö.

Kuvia rakenteilla olevasta Valkeasta: